bokbaby.blogg.se

Jag läser, alltså lever jag.

Läslust

Publicerad 2014-01-22 18:36:00 i Allmänt,

ILLUSTRATÖR: Tove Larris
 
Vad är läslust för dig?

Sen jag lärde mig läsa har jag, så vitt jag vet, slukat böcker. Olika mycket, i olika perioder. Förresten, redan innan jag kunde läsa läste jag böcker. Barn och bilderböcker går ju att läsa utan att man förstår vad texten säger. Det är det fina med bilderböcker, att de kan läsas på olika sätt. Det händer fortfarande att jag läser böcker som är skrivna för de lägre åldrarna, för att det finns så mycket fina böcker. Och jag ogillar verkligen att missa finna saker.

Men hörni, läslust var det frågan om. I och med 2013 års PISA-undersökningen där Sverige som kunskapsland halkad ned ordentligt på listorna, kan man diskutera orsakerna. Och det har diskuterats. Skoldebatten drog igång som en virvelvind och man försökte hitta olika element att skylla på. Allisansen skyllde på den förra sittande regeringen, politiker skyllde på politiken, föräldrar skyllde på lärare och lärare skyllde på föräldrarna. Så, vart hittar vi svaret? Ja, säkert är det en röra av ovanstående. Men ett svar är förmodligen också att läslusten har minskat. Eller rättare sagt, tiden föräldrar lägger på att läsa för sina barn i lägre åldrar.

Min klasskompis Christoffer Grönlund var på en föreläsning av författaren Johan Unenge i höstas och skrev  ett mycket bra referat på ämnet. Här kommer det:

 

Teknikens under - ett hot mot läsmotivationen

Användningen av elektronik ökar och sprider sig dessutom allt längre ner i åldrarna. Men inte bara till det bättre. Det hävdade Johan Unenge under sin föreläsning på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka.

Under onsdagskvällen höll författaren Johan Unenge en föreläsning om hur man lockar unga till mer läsning. Evenemanget arrangerades av gruppen Föräldrar emellan.Unenge har skrivit böcker som Eva & Adam, Bert och Livet enligt Rosa. 2011 blev han utsedd till Sveriges första läsambassadör.

– Målet under dessa två år har varit att skapa läslust hos unga, sade han. TV-spel, smartphones och surfplattor har blivit allt vanligare inslag i vardagen. Uppenbara tidskonkurrenter till böcker och tidskrifter i hans mening. Att läsa är inte kul längre. Och varför är det tråkigt? För att processen tar lång tid om man läser dåligt vilket blir tröttsamt. Det tar ungefär 5000 timmar för att bli en god läsare, men unga spelar hellre datorspel i flera timmar istället för att ägna en halvtimme varje kväll åt att läsa.

En lösning på det problemet hittades i en undersökning som han gjorde med ett hundratals barn i åldrarna 8 till 12. Den gick ut på att ta reda vad det bästa med böcker var. En fråga som Unenge själv funderade mycket på. Resultatet lät inte vänta på sig, men var något oväntat. Att man blir trött var det bästa med att läsa böcker, tyckte många.

– Först blev jag helt ställd. Men sedan insåg jag hur man kunde dra nytta av det här. Blir man trött av böcker ska man utnyttja det genom att läsa innan man går och lägger sig. Barn som spelar TV-spel innan de ska gå och lägga sig varvar aldrig ner. Därför borde man slå två flugor i en smäll, menade Unenge.

Men teknikens våg har inte bara sköljt över unga. Föräldrar är minst lika skyldiga, påpekade Unenge. För 10 år sedan läste 75 procent av föräldrarna för sina barn innan det var dags att sova. Idag har den siffran halverats.– 2003 tyckte många föräldrar att ”godnattsagan” var den mysigaste stunden på dygnet. Idag säger vuxna hellre godnatt till Facebook, förklarade han.

 Att svenska skolor också hänger med i teknikutvecklingen är en annan faktor. På ett yrkesförberedande gymnasium i Stockholm lockar man elever med surfplattor istället för läroböcker.Om icke-studiemotiverade elever får surfplattor istället för böcker, blir de då mer motiverade att studera, frågade sig Unenge.

– Glömde man en penna på min tid gav läraren dig en ny. Om man glömmer surfplattan idag? Då är det bara att gå hem.

 

Av: Christoffer Grönlund för JL1, Ljungskile folkhögskola

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emelie Marianne

Jag heter Emelie, är 28 år och studerar till journalist på Ljungskile folkhögskola. Trots det bor jag i Göteborg, har mitt favoritbibliotek i Gamlestan och har en hemlig älskare i Motala. Politiken är viktig för mig och gömmer mig i litteraturen och filmens värld när det blir för mycket för mitt huvud. Och så skriver jag förtjusande recensioner för musiktidningen Gaffa. Har du en fråga eller undrar något kan du nå mig på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela